fredag 19 september 2008

Cash

De senaste veckorna har det varit många diskussioner om hur illa börsen, bankerna osv. har förändrats och om hur framtiden ser ut att ha en orolig fortlöpning. Det är självklart ett ämne som är värt att diskutera mycket om, det handlar ju om vår finansiella framtid. Men för några av oss så sitter vi redan i krisen...

Det finns självklart dem som förlorat massor av pengar pga. aktierna och börsen som visat en drastisk och mycket tragisk nedgång. Det måste vara jävligt surt att förlora såväl små som stora summor pga. det som har hänt på sistonde. Men alla dessa förändringarna berör oss andra också, som inte har eller handlar aktier eller några nya dyra elektroniska prylar som faller i värde timmarna efter inköpet. Det är när matpriser går upp som skon klämmer. Det är många som lever på socialbidrag idag, och socialbidragen är några av få saker som inte har förändrats i värde.

Det är mycket som politikerna gör inom området för socialtjänselagen och denna del av offentliga sektorn som jag inte riktigt begriper. Vissa saker kan självklart vara svåra att ändra på, man ska ju inte klaga och gnälla sönder en sak som knappt går att förbättra. Med det är bortom min fattningsförmåga när socialsekreterare inte förstår att samma oförändrade bidrag till maten som ska räcka till en familj inte längre räcker pga. de höjda matpriserna.
Man blir riktigt trött på att försöka förklara för exakt samma människor att man behöver det lilla extra nödbidraget för att man nu längre inte kan handla mat som räcker månaden ut. Om man nu inte tar det steget att se igenom socialtjäntelagens klara hänvisning till att "även om man lever på socialbidrag så ska man kunna leva väl", och sen leva på nudlar samt sluta köpa mejeriprodukter som smör, mjölk osv. som för vissa inom detta området tycks anses vara mycket onödiga (även om de själva handlar in så mycket det behöver...).

Nä fyfan för att människor inte kan förstå sådana enkla saker och istället väljer att tjafsa - de får ju inte slösa för mycket av kommunens pengar, eller hur?

3 kommentarer:

Martin sa...

Cash is king

Anonym sa...

Cashen dem tas

Anonym sa...

Det är skrämmande hur lite det uppmärksammas hur den enskilda människans drabbas av tex den ekonomiska krisen . Mycket av den nuvarande regeringspoltik drabbardirekt de sämst ställda Vill vi verklige ha ett som slår hårt mot dem som har det svårast?
Har heller aldrig förstått varför så mycket pengar skall gå tilla tt de skall sitta massa socialsekreterar som skall bedöma varje hjälptagares behov, borde det inte bara kunna ske ett generellt bidrag utifrån vissa regeler, utan att alla skall gå igenom en förnedringsakt, som dessutom kostar resurser som skulle kunna användas bättre.