torsdag 12 februari 2009

Ungdomsbrottslighet

Ungdomsbrottsligheten är ökat kraftigt den senaste tiden, och ser ut att fortsätta öka. Många frågor har börjat kretsa kring detta; Vad beror det på, varför ökar det mer nu, hur kan vi hindra det för att eskalera?

Att det finns ungdomsbrottslighet är ingen nyhet men i den takt det har ökat genom åren så har många börjat bli oroliga... Oroliga att inte kunna vara säker på att man kan gå ut på kvällarna, eller t.o.m. dagarna, utan att riskera att bli rånad eller misshandlad. Det har sannerligen växt till ett stort problem och även tung kriminalitet har växt bland unga vilket mycket väl kan ha samband i ett tidigt skede av misshandel och personrån. Många pratar om att detta är oundvikligt, men är det verkligen det?

Vad all ökad brottslighet beror på kan mycket väl vara såväl den nya ungdomsattityden som det kan bero på samhällsrelaterade problem. När man pratar om det ökade brottsligheten i Rinkeby som skedde för många år sen så kan man koppla ihop det med problem som många gånger uppstått pga. kommunernas svikande översyn av vad de bosatta behöver. Det är ofta kommuner och politiker inte visar stort engagemang som tyvärr ger stort missnöje och ger konsekvenser som alltför ofta är brottslighet. Ett annat stort problem är den växande ungdomsattityden som har blivit värre med åren. Det verkar som att vi kommit in i en fas där det har blivit viktigare än någonsin att visa sig tuff och häftig, och tyvärr verkar alla tycka att våld mm. är det enda sättet att visa detta på.

Så hur ska man egentligen kunna läsa något sånt här? Det bristfälliga ansvaret kommuner har förskaffat sig går givetvis lösa med mer engagemang från politiker men attetityd problemet som uppstått kan vara mycket svårare. Det är ofta svårt för en utövare av våldsamheter att inse vilken skada man åstadkommer så i det fallet blir det svårt att komma till insikt utan att själv bli ett offer för det. En enkel metod som vi lätt har till förfogande är att öka utsträckningen av information av brottsoffer, men eftersom den redan är ganska stor så undrar man ju om en utökning kommer att hjälpa - förhoppningsvis gör den det för vad annat kan vi göra?
Ett annat ämne som har diskuterats ganska mycket är skillnader i kulturer; Kan detta vara en av orsakerna av ökad brottslighet, där framför allt misshandel har en stor omfattning? Olikheter i kulturer har oftat fått konsekvenser, även förödande sådana. Kan man bara lösa detta genom att skapa ett nollkulturellt samhälle eller kommer ett informationsrikt nätverk vara en lösning? Förhoppningsvis går det att lösa på ett mer faktabasis sätt för det vore hemskt att se om många av världens olika kulturer försvinner pga. skillnader som inte är accepterade av olika människor eller grupper.

Inga kommentarer: