torsdag 19 mars 2009

Vuxen?

När är man egentligen vuxen? Dem flesta hade sagt att man blir det så fort man fyllt arton, men kvar står ju alltid spekulationer om man verkligen ska ge en 18åring allt ansvar. Ett av dem största ansvaren vi egentligen kan få vid den ålder är självklart rösträtten, vår chans att kunna förändra samhället genom det mest självklara vi fått oss tilldelade. Men där menar många att det fortfarande återstår ett problem, är man tillräckligt mogen för att ta på sig ansvaret rösträtt medför? Dessa diskussioner finns det många av, men åldern går inte alltid hand i hand med mogenhet. Allt för många äldre beter sig som små barn när tonåringar förhållandesvis kan bete sig som vuxna människor, därför har man också satt ett bestämt år när man Bör vara vuxen.

Men om man nu är vuxen vid arton års ålder ska man inte få lov att göra det andra äldre för göra, som t.ex. gå på systemet eller få strängare straff? Det är svåra frågor men vissa av dem har sin anledning till att dem finns. Att man inte får lov att handla ut på systemet förens vid tjugo års ålder är mestadels för att man menar att man inte hunnit utveckla det ansvar för alkohol sedan man fyllt arton - därför vill man hellre att ungdomar som nyligen fyllt arton ska hålla sig till exempelvis baren eller resturanger där det förekommer en någorlunda övervakning så att dem inte blir för fulla. För hur hade det gått om man som vårdslös handlar på systemet och går och dricker utan någon övervakning, riskerna för att något kommer hända blir betydligt större. Men detta berör ju självfallet inte alla, vissa vet hur man tar sitt ansvar och anser därför att det är fel att låta en dricka vid arton års ålder men inte få lov att handla på systemet förens vid 20 års ålder. Detta enda man kan göra egentligen är att skylla på alla dem som inte vet hur man dricker ansvarsfullt.

Om vi återgår till straffpunkten så är detta en sak som måste diskuteras om, länge. Allt för många ungdomsbrottslingar har börjat dyka upp och straffen är mycket mildrare vid yngre ålder fast även vid arton och nitton års ålder. Är detta rätt eller fel? Ska man kunnde begå ett flertal brott utan att dryga konsekvenser uppstår när man är yngre. Själv tycker jag det är fel om brotten är återkommande, ett brott eller två behöver inte betyda mycket och man ska inte behöva skapa hinder för en människa senare i livet för att man betett sig illa i yngre ålder. Men om nu straffen är återkommande som t.ex. hela 50 brott på blott ett år så behövs konsekvenser - drygare än ett kontaktnät inom socailstyrelsen. Detta skulle inte bara behöva vara illa för personen i fråga utan kan komma att vara en gynnsam konsekvens som lär individen i fråga att inte fortsatt begå brott senare i livet. Det behövs alltså starkare individuella rättsliga prövningar för unga återkommande brottslingar, för risken finns ju att brotten fortsätter och när dryga konsekvenser är redo att tas så kanske det är försent - tänk om brotten eskalerar och resulterar i ett mord eller värre.

Så kort sagt och sammanfattat så tycker jag att ungdomsbrottslingar behöver en starkare individuell prövning inom rättsväsandet så man kan avgöra om fortsatt brottslighet är ett faktum. Beröva inte ungdomar deras framtida liv men se också till att det heller inte förstörs på värre sätt.

Inga kommentarer: